Natuurlijk hebben we allemaal wel eens een onfrisse adem na het eten van knoflook en specerijen of na een goed glas wijn. Dan is de slechte adem tijdelijk. Er zijn goede producten zoals de Halita Mondspray om dit te verminderen.
Wanneer de onfrisse adem altijd aanwezig is, is er iets anders aan de hand.

BacteriŽn in de mond

Slechte adem of met een medische term halitose wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriŽn. In de mond bevinden zich grote hoeveelheden bacteriŽn. Deze bacteriŽn zorgen voor een gezond mondmilieu. Sommige van deze bacteriŽn breken eiwitten af. Eiwitten die in ons speeksel zitten en die we binnen krijgen met bepaalde voedingsproducten zoals zuivelproducten en vlees.
Bij het ďafbrekenĒ van deze eiwitten ontstaan zogenoemde vluchtige zwavelverbindingen (VZVís). Deze zwavelgassen hebben een zeer onaangename geur en zijn dus verantwoordelijk voor een slechte adem.

Iedereen heeft bacteriŽn en eiwitten in de mond. Iedereen produceert dus ook zwavelverbindingen. Echter, als er teveel van deze vluchtige zwavelverbindingen geproduceerd worden door een teveel aan bepaalde bacteriŽn, ontstaat een slechte adem. Slechte adem is dus vaak het gevolg van een te grote aanwezigheid van bepaalde soorten bacteriŽn.

Tongaanslag

In geval van een slechte adem wordt de overdaad aan bacteriŽn bijna altijd veroorzaakt door een plaque-aanslag op de tong. Deze tongaanslag is de wit/gele aanslag die met name op het achterste gedeelte van de tong zit. Hierin kunnen grote hoeveelheden bacteriŽn zich ophopen.

Ontstoken tandvlees

Ook wanneer er sprake is van ontstoken tandvlees kan de adem minder fris zijn. Het gaat dan om dezelfde soort bacteriŽn die rond en onder het tandvlees zitten. Deze bacteriŽn veroorzaken dan niet alleen een ontsteking maar ook een slechte adem. Een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiŽnist is dan noodzakelijk.

Droge mond

In een droge mond is minder speeksel aanwezig waardoor eventueel geproduceerde gassen in de mond makkelijker naar buiten kunnen komen. Een droge mond kan ontstaan wanneer er bijvoorbeeld teveel koffie of alcohol wordt gedronken en te weinig water. Een droge mond kan ook optreden bij gebruik van bepaalde medicijnen, bij chronische stress, hormonale klachten, bij ouderdom en een te geringe productie van speeksel.

Na het slapen

Ook gedurende de nacht is er minder productie van speeksel. Vandaar dat bij veel mensen de adem ís ochtends bij het opstaan niet fris is.

Overige oorzaken van slechte adem

Naast productie van vluchtige zwavelverbindingen zijn er een aantal andere oorzaken voor het ontstaan van slechte adem o.a.
  • ontstekingen in de mond, neus(holten) en aan de luchtwegen
  • maag- en darmproblemen (komt zelden voor)
  • suikerziekte
  • extra orale halitose; vanuit de longen